Nya OM-D E-M5 Mark III: Det enda du behöver för att  frigöra dig från klumpig utrustning och mobilens begränsningar


Olympus lanserar efterlängtade OM-D E-M5 Mark III: Kompakt, lätt och full av avancerade funktioner

Stockholm, 17 oktober 2019 – Bara några dagar efter hundraårsjubiléet av företagets grundande inleder Olympus idag ett nytt kapitel för en av sina mest populära kameramodeller med lanseringen av efterlängtade OM-D E-M5 Mark III. Kameran för samman många av Olympus mest avancerade bildtekniker i ett mycket kompakt och lätt hus och har utformats för att vara det perfekta valet för både fotofantaster och avancerade fotografer.

E-M5 Mark III har en vädertätad konstruktion, autofokus med hög prestanda och ett kraftfullt bildstabiliseringssystem plus mångsidiga fotofunktioner, för att ge fantastisk bildkvalitet och en rad kreativa alternativ för både fotografer och filmare. Till och med tillsammans med de professionella M.Zuiko PRO-objektiven är kamerasystemet så pass litet att man kan ta med det överallt.

Olympus största fördel är otrolig rörlighet tack vare det kompakta och lätta kamerasystemet som, även med objektiv, är upp till hälften så stort och lätt som andra system med utbytbara objektiv. Kombinationen av objektivserien med hög upplösning och prestanda och de kraftfulla bildstabiliseringsfunktionerna ger skarpa bilder och videor med hög kvalitet i alla situationer. OM-D E-M5 Mark III representerar dessa fördelar fullt ut och är fullpackad med några av de senaste bildteknikerna i ett litet hus.

 

Avancerad bildteknik i ett otroligt litet, vädertätat hus säkerställer hög bildkvalitet i alla miljöer
Alla delar i OM-D E-M5 Mark III har förminskats, för att kamerahuset ska bli så litet som möjligt. E-M5 Mark III är en av de mest kompakta och lätta kamerorna i sin klass och är enkel att ta med sig på alla resor, även tillsammans med ett vanligt zoomobjektiv..

E-M5 Mark III kombinerar en Live MOS-sensor på 20,4 megapixlar med den snabba bildprocessorn TruePic VIII, som även återfinns i Olympus flaggskeppsmodell OM-D E-M1 Mark II, och ett kompakt, inbyggt, femaxligt bildstabiliseringssystem. I kombination med M.Zuiko-objektiv med hög upplösning kan E-M5 Mark III ta bilder med minimalt brus även vid höga ISO-inställningar och erbjuder enastående bildkvalitet med minimal distorsion ända ut i kanterna.

Kamerahuset är damm-, stänk- och fryssäkert, så att användarna kan fokusera på fotoresultaten utan att behöva oroa sig för vädret. Olympus hyllade SSWF-teknik (Super Sonic Wave Filter) för sensorrengöring minskar markant mängden damm och smuts som kan fastna på bild eller video med hjälp av ett bildsensorfilter som vibrerar 30 000 gånger per sekund när kameran slås på.

Den ikoniska designen på kamerahuset på OM-D E-M5 Mark III för tankarna till den ursprungliga OM-D-kameran. Tack vare tumgrepp på baksidan och ett större grepp är kameran dessutom lättare att hålla i, för ännu större användarvänlighet. 

 

Snabb, exakt autofokus med 121 AF-punkter av korstyp, för större fokuseringsfrihet
OM-D E-M5 Mark III har Olympus berömda 121-punkters korslagda fasdetekterande autofokussystem (AF) av on-chip-typ med olika alternativ för singel AF eller mätning i grupper. Användare av den professionella modellen OM-D E-M1 Mark II har redan upptäckt fördelarna med att använda AF ihela bilden. Till skillnad från autofokusen i D-SLR-kameror försämras AF-precisionen inte när man använder ett snabbt objektiv. E-M5 Mark III erbjuder snabb fokusering med hög precision vid största bländaröppning på alla M.Zuiko-objektiv, oavsett hur motiven rör sig. Algoritmen från tidigare modeller har förbättrats ytterligare, vilket förhindrar att fokus oväntat hoppar till förgrunden även när man fotar scener med blandade perspektiv, med motiv både nära och långt bort.

Om man vill fota motiv som rör sig mer – som vid sport- eller naturfotografering – möjliggör E-M5 Mark III snabb sekvensfotografering med 10 bilder/s med följande autofokus. Algoritmen för rörliga motiv utnyttjar AF-informationen från både Live View och lagrade bilder för att möjliggöra snabb spårning av oförutsägbara motivrörelser och ändringar hos motivets hastighet.

Den snabba AF-funktionen med hög precision hos OM-D E-M5 Mark III lockar fram den fulla potentialen i MSC-mekanismen (Movie & Still Compatible), vilket möjliggör snabb och tyst autofokusering med M.Zuiko-objektiv. 

 

Utrustad med en ny, kompakt bildstabiliseringsenhet och inbyggd, femaxlig IS för hög bildkvalitet
En ny, femaxlig bildstabiliseringsenhet har utvecklats för att erbjuda bildstabilisering i en ännu kompaktareoch lättare hus. Utifrån information om kameraskakningar från den mycket känsliga gyrosensorn och bildanalysering från TruePic VIII processorn

, möjliggörs bildstabilisering upp till 5,5 slutarsteg. Olympus hyllade, inbyggda bildstabiliseringssystem säkerställer stabilisering oavsett vilket objektiv som är monterat på OM-D E-M5 Mark III, även från andra tillverkare. 

Genom att synkronisera den inbyggda IS-funktionen hos objektiv som stöds med synk-IS kan OM-D E-M5 Mark III erbjuda ännu bättre bildstabilisering på upp till 6,5 slutarstegs kompensation, vilket gör den perfekt för situationer med svagt ljus och telefotografering.

 

Utrustad med mångsidiga och unika fotofunktioner som Live Composite, Pro Capture, Fokusgaffling och High Res Shot

Live Composite för bilder med lång exponering
OM-D E-M5 Mark III är utrustad med Live Composite, som lagrar flera bilder som tagits med samma slutarhastighet över varandra och bara för samman de ljusare delarna, för att föreviga ljusspår. Denna funktion bidrar till att förhindra det vanliga fenomenet där bilder som tas med lång exponering blir för ljusa. Användarna kan kontrollera hur ljusspåren ser ut i realtid med hjälp av Live View.

Pro Capture-läge, tidsmaskinen för att föreviga speciella ögonblick
Med Pro Capture-läget kan man föreviga scener som är svåra att tajma rätt, som när en fågel flyger iväg. Pro Capture börjar fota så fort avtryckaren trycks ned halvvägs och har en buffert som innebär att den kan ta upp till 14 fullupplösta bilder. Så fort avtryckaren trycks ned helt kan man välja bland de redan tagna bilderna plus de bilder som tas medan man trycker ned knappen.

Tripod High Res Shot för högupplösta bilder motsvarande 50M
Tripod High Res Shot flyttar bildsensorn 0,5 pixel i taget samtidigt som den tar åtta bilder i följd som sedan sammanfogas till ett enda högupplöst foto motsvarande 50M. Denna funktion är perfekt för landskapsfotografering, produktfotografering i en studio och andra situationer som kräver HD-bilder.

Fokusgaffling och fokusstackning för närbilder
Med fokusgaffling kan man ta upp till 999 bilder med ett enda knapptryck samtidigt som fokusläget flyttas något mellan varje bild. Hur mycket fokusen flyttas går att ställa in i tio nivåer och bilderna kan sedan kombineras till en enda bild med hjälp av bildredigeringsprogrammet Olympus Workspace. Det går att skapa en enda bild med ett skärpedjup som inte kan åstadkommas genom att man bara minskar bländaren.

Funktionen fokusstackning skapar automatiskt bilder i E-M5 Mark III. Åtta bilder med olika fokuslägen sammanfogas direkt i kameran för att skapa en bild med större skärpedjup och fokus från förgrunden till bakgrunden.

 

Andra funktioner som ger fotografer och filmare en rad kreativa alternativ

OM-D Movie för stabil filmning i C4K
Information från den fasavkännande AF-sensorn av on-chip-typ används för optimal fokusering vid filmning. Med denna funktion kan användarna filma HD-video i 4K 30P. Kombinationen av den femaxliga IS och den elektroniska stabiliseringen innebär att det går att spela in stabila videor med minimalt med kameraskakningar. Ingen specialistutrustning behövs, även om man rör på sig medan man filmar.

Stor sökare 
E-M5 Mark III har ett system med en OLED-sökare med 2,36 miljoner punkter och hög kontrast, för skarpa färger, och en EVF (elektronisk sökare), för minimal förvrängning ända ut i kanterna. Designen gör det lättare att komponera bilden, så att användaren kan fokusera på att fota. Det långa avståndet till ögat gör det lätt att kontrollera den kompletta bilden även när man har på sig glasögon.

Snabb mekanisk slutare med en hastighet på 1/8 000 sekund
Kameran har en snabb mekanisk slutare som arbetar i hastigheter upp till 1/8 000 sekund, vilket gör det möjligt att fota med stor bländare och skapa kort skärpedjup även när man använder ett objektiv med stor diameter i starkt ljus utomhus.

Anpassat läge som gör det möjligt att programmera kameran efter olika fotostilar
Den här funktionen kan användas för att spara kamerainställningar som används ofta på Custom C (C på lägesratten). När inställningen har sparats behöver användaren bara vrida lägesratten till C för att aktivera och fota med den.

Enkel Wi-Fi-anslutning till smarttelefoner via Bluetooth med OI.Share-appen
Bluetooth kan användas för att automatiskt ansluta kameran till en smarttelefon genom att man helt enkelt startar Olympus appen Image Share (OI.Share) för överföring av bilder till en smarttelefon via Wi-Fi. Om man använder Share Order-funktionen kan utvalda bilder på kameran föras över automatiskt till en smarttelefon när kameran stängs av. 

Möjlighet till USB-laddning
Batteriet i kameran kan laddas via USB (när du är på resande fot eller inte använder kameran).

Anti-flimmertagning och flimmerskanning 
Med anti-flimmerfunktionen känner kameran av flimmerfrekvensen hos ljuskällor och kontrollerar slutartiden vid ljuskurvans topp för att förhindra ojämn exponering och färgsättning mellan bildrutor. Flimmerskanning gör det möjligt att välja en lämplig slutarhastighet för att minska flimmereffekterna.

SCN-läge (scen) och konstfilter
I SCN-läge kan användarna enkelt välja ett av sex teman som ligger närmast den scen de vill fota, så aktiveras de optimala inställningarna. E-M5 Mark III har dessutom 16 konstfilteralternativ, så att användarna kan ta kreativa bilder med enkla kontroller. Samtidigt som de ser filtereffekten på LCD-skärmen kan användarna skapa helt unika bilder.

Tillgänglighet och pris
OM-D E-M5 Mark III är tillgänglig från mitten av november i silver eller svart, endast kamerahus till cirkapriset 13 990kr och i olika paket, till exempel med objektivet M.Zuiko Digital ED 12-40 F2.8 PRO till cirkapriset5  20 990kr eller med objektivet M.Zuiko Digital ED 12-200 F3.5-6.3 till cirkapriset5 19 990kr. Som alla kameror och objektiv från Olympus kommer E-M5 Mark III med en kostnadsfri förlängning av garantin på sex månader när man registrerar sig på onlineplattformen MyOlympus på www.my.olympus.eu. 

Utvalda tillbehör
Nya OM-D E-M5 Mark III är helt kompatibel med Olympus omfattande sortiment med Micro Four Thirds-objektiv och tillbehör, däribland skräddarsydda kameraväskor, elektroniska blixtar, ljudinspelare och mikrofoner samt den kostnadsfria programvaran för redigering och arbetsflöde, Olympus Workspace, och smarttelefonappen OI.Share.

ECG-5 externt grepp
I vissa fotosituationer kan fotofantaster vilja ha ett externt grepp på OM-D E-M5 Mark III – greppet ECG-5 har en avtryckare och lägesratt och erbjuder bättre grepp om kameran



2019-10-18
Drift & produktion: Wikinggruppen
Produkter
Övrigt